Webinar 

Plats: hela Sverige

Föreläsare: fd Poliskommissarie Per-Åke Wecksell från NOA it-brottsenheten, barnpornografigruppen.
Tema: Dokumentation av sexuella övergrepp mot barn - polisens arbete


Förövare som är intresserade av barn i sexuella syften dras till miljöer där våra barn vistas. På nätet letar hela tiden nya offer på de sajter, spel, appar och chattar där våra barn befinner sig
Hur vanligt är det med grooming, trafficking och sexuella övergrepp på barn


Hur arbetar polisen?
Dokumentation av sexuella övergrepp mot barn - polisens arbete
Hur tipsa polisen om ett sexuellt övergrepp mot barn
De huvudområden polisen arbetar med är bildhantering med bland annat identifiering av barnet och gärningsmannen, gromning och brottsförebyggande arbete. Polisen arbetar även med att leta upp personer som delar med sig av dokumenterade övergrepp på barn på internet. Arbetet ger ofta namn på fler misstänkta, ofta på personer från andra länder.


Sexuella övergrepp, hot och trakasserier mot barn och unga på sociala medier ökar. Ibland används betalning som lockbete för att få barnen skicka sin första intima bild. Därefter kan hoten komma om att sprida bilden till föräldrar, vänner eller skola om de inte skickar fler bilder.

Tips, Läs om att dela nakenbilder och hämta svarsbilder hos:
polisen.se/delbart


Och se till att logga in och var med på zoom-föreläsningen så ni får veta mer om hur polisen arbetar och hur man anmäler dessa brott

Mejla oss: anmalan@sakravarjeunge.se

Brukar du söka på Google eller youTube?

De flesta barn lär sig tidigt hur man gör för att söka och hitta information. Barn kan lära sig mycket genom att söka information på nätet men det är så lätt att man av misstag eller genom en felstavning hamnar på något helt annat som porr eller våld.

43% av sjuåringarna letar information på nätet.
39 procent gör skolarbete via internet.


 När barn surfar på YouTube finns alltid en risk för otäcka klipp!

Barnen kommer förr eller senare att stöta på våld, porr, rasism och annat skrämmande och olämpligt material. De kanske till och med aktivt kommer att söka efter bilder och information som kan vara stötande.

Överreagera inte, utan ta istället tillfället i akt att prata om innehållet, hjälp barnen att fundera över vad det är, varför det ligger där och vem som ligger bakom. Hjälp dem att bli aktiva källkritiker.

I vår serietidning ’Mini på Nätet’ får vi följa Minis vardag på nätet. Vi tar upp dagsaktuella situationer som uppstår i barn och ungas dagliga nätanvändande. I varje nummer av serietidningen finns diskussionsfrågor och tips.

Mini på nätet nr2: googlar och ser på youTube
Denna gång så är Mini och hans kompisar på Google och youTube och ”råkar” klicka in på sajter med läskiga obehagliga bilder och filmer...
Men Mini kan inte sluta att titta fast Mini vill..det känns inte bra alls..


Viktigt att vi pratar om sex, porr, kärlek, samtycke och integritet med barnen tidigt, för pratar inte vi med dem så hittar de själva svar på sina frågor på olämpliga och många gånger skrämmande sidor.

Tips från Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnen:
Det är viktigt att våga prata om porr och problematisera sexualiserade bilder. Barn kan fastna i att titta på sådant som är skrämmande.


Våga prata om porr och sexualiserade bilder. Ställ gärna generella frågor som inte adresserar barnet direkt.
”Jag läste i tidningen att många unga kommer in på porrklipp när de surfar, har ni varit med om det?

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.